![]() |
B A R B A D O S |
![]() |
![]() |
Barbados is een land in het Caribisch gebied. Het bestaat uit één enkel eiland, dat tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen behoort. Het wordt ook wel Little England of Bimshire genoemd.
Barbados is het meest oostelijk gelegen gebied van de Antillen: het ligt ongeveer 175 kilometer ten oosten van Saint Vincent. Aan de zuid- en westkust liggen veel stranden met fijn zand, terwijl het binnenland bezaaid is met heuvels. De stranden zijn omringd door koraalriffen.
Er heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 26° C en overvloedige neerslag, vooral in het binnenland. Het regenseizoen duurt van juni tot november. Orkanen zijn in het gebied talrijk, maar door de zuidoostelijke ligging blijft Barbados vaak buiten schot.
Barbados bestaat voor het grootste gedeelte uit koraalkalksteen. Rondom het eiland komen baaien met koraalzandstranden voor.
Aan de noord- en oostkant van het eiland is de zee veelal te wild om te baden, al wordt er wel gesurft. De meeste toeristen zullen dan ook aan de andere kant te vinden zijn.
Politiek
De meerderheid van de bevolking stamt af van slaven uit Afrika. De minderheid wordt gevormd door Hindoestanen, Britten, Chinezen, Syriërs, Libanezen en Joden.
Barbados werd vroeger bewoond door de Arowakken, die uitgestorven zijn door Europese ziekten en de zware omstandigheden waaronder zij slavenarbeid moesten verrichten. Het eiland werd bezocht door de Spanjaarden en de Portugezen, waarna het door de Britten werd bezet in 1627. Op 16 april 1816 begon de zwaarste slavenopstand die Barbados heeft gekend, onder aanvoering van Bussa. In 1838 werd de slavernij definitief afgeschaft.
Barbados was even lid van de West-Indische Federatie (1958-1962) en verkreeg uiteindelijk zelfbestuur in 1961. In 1962 werden de verkiezingen gewonnen door de Democratic Labour Party, aangevoerd door Errol Walton Barrow, die premier werd na de onafhankelijkheid op 30 november 1966. Sinds 2018 was Mia Mottley van de Barbados Labour Party premier. Ze is de eerste vrouwelijke regeringsleider van het land.
In september 2020 maakte de regering van Barbados bekend dat ze tegen 30 november 2021, de 55ste verjaardag van de onafhankelijkheid, de overgang zouden maken naar een republiek. De titel van Koningin van Barbados zou worden vervangen door het ambt van president.
Op 6 oktober 2021 werd de wet gestemd die het ambt van president binnen de grondwet vastlegde ter vervanging van Elizabeth II als Koningin van Barbados. Op 30 november 2021 werd Sandra Mason als eerste president ingezworen. Mason was sinds 2018 de Gouverneur-Generaal van Barbados en werd door de eerste minister en de leider van de oppositie genomineerd en daarna verkozen door het parlement.
Daarmee kwam na bijna 400 jaar een einde aan de formele banden van de Caribische eilandenstaat met de monarchie aan de andere kant van de oceaan.
De Britse kroonprins Charles was net als popzangeres Rihanna aanwezig bij de beëdiging van Sandra Mason. De festiviteiten vonden symbolisch plaats op de Onafhankelijkheidsdag van Barbados. Het eiland blijft als republiek wel onderdeel van het Britse Gemenebest.
De Britse koningin Elizabeth II heeft altijd aanvaard dat voormalige koloniën zelf hun staatsvorm bepalen. Behalve van het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth onder meer koningin van Australië, Canada en Nieuw-Zeeland en een heleboel voormalige Britse kolonies in het Caribische gebied.
Prins Charles benadrukte in een toespraak dat de banden tussen Barbados en het Verenigd Koninkrijk blijven bestaan en hij erkende de "gruweldaden van de slavernij die Barbados onderging".
Nog een vraagje tot slot (vanwege heel wat inwoners van het Verenigd Koninkrijk): waarom werd er eigenlijk gekozen voor een andere staatsvorm? Komt dat misschien door de sterke invloed van China, dat ettelijke miljoenen heeft geïnvesteerd in Barbados? Caribische eilanden zijn immers strategisch aantrekkelijk voor China gezien hun ligging in de achtertuin van de VS.
Of zou het opkomend nationalisme en de Black Lives Matter-beweging hier een rol in hebben gespeeld? Zo werd vorig jaar het standbeeld van de Britse admiraal -en "zeeheld"- Horatio Nelson weggehaald van het Nationale Heldenplein in Bridgetown. Nelson leidde de Slag bij Trafalgar (1805) en verzekerde zo "de Britse overheersing over de golven".
Barbados heeft met het afscheid van de Queen als staatshoofd overigens geen primeur: in 1992 ruilde Mauritius in Oost-Afrika de koningin ook al in voor een president.