vlag Dominicaanse Republiek D O M I N I C A A N S E   R E P U B L I E K Wikipedia Landenweb
Opp.: 48.671 km² (1,5 x België)    Inwoners: 10,2 miljoen (2011)   (202 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Santo Domingo  
Religie: katholiek

locatie Dominicaanse Republiek Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is een land in het Caribisch gebied. Ten westen grenst het aan Haïti, dat samen met de Dominicaanse Republiek het eiland Hispaniola vormt. Oostelijk van de Dominicaanse Republiek ligt het eiland Puerto Rico en westelijk Cuba en Jamaica. Het landschap is zeer veelzijdig, van tropisch regenwoud via alpiene bergstreken tot woestijnachtige droogtegebieden. Imposante gebergten lopen over het eiland en verdelen het in klimatologisch verschillende gebieden. Het hoogste punt is de Pico Duarte (3175m).
De Dominicaanse Republiek heeft de meeste en mooiste stranden van het Caribisch gebied, zowel langs de Atlantische Oceaan als de Caribische Zee. Er zijn kilometerslange stranden maar ook kleine, door groen en rotsen omringde strandjes. Sommige schitterend gelegen stranden worden nog nauwelijks bezocht door toeristen. Volgens de Dominicaners zelf telt de republiek 43.330 stranden en strandjes. De eilandjes voor de kust hebben eveneens vaak prachtige stranden.
Isla Catalina, een koraaleiland voor de kust bij La Romana en onderdeel van het Parque Nacional del Este, is tot beschermd gebied uitgeroepen.

Politiek
De Dominicaanse Republiek mag niet worden verward met het onafhankelijke Caribische eiland Dominica, meer naar het oosten.
Op 27 februari 1844 maakte het oostelijk deel van Hispaniola zich los van Haïti en riep de Dominicaanse Republiek uit.
Zoals veel landen in de regio heeft de Dominicaanse Republiek in zijn geschiedenis dikwijls een onstabiel politiek klimaat gekend. Van 1930 tot 1961 was het land een dictatuur onder leiding van Rafael Leónidas Trujillo. Zijn stroman Joaquín Balaguer beheerste na de moord op Trujillo nog drie decennia de rechterzijde van het politieke spectrum. Hij was regelmatig president maar moest ook enkele malen plaats maken voor progressieve leiders. Zo leidde de regering van Juan Bosch in 1963 tot een militaire staatsgreep en in 1965 kwamen aanhangers van Bosch in opstand, wat leidde tot een Amerikaanse gewapende interventie.

Net als hun politieke voorbeeld Amerika is de Dominicaanse Republiek een republiek met een gekozen president. Het Nationale Congres, dat bestaat uit een Senaat en een Kamer van Afgevaardigden, heeft de wetgevende macht in handen. Elk van de 27 provincies levert een gekozen senator voor de Senaat. Voor elke vijftigduizend inwoners zit er een afgevaardigde in de Kamer van Afgevaardigden. De president heeft de uitvoerende macht in handen en is tegelijkertijd het hoofd van het leger en de politie.
Voor de economie van de Dominicaanse Republiek zijn vooral landbouw, mijnbouw en toerisme belangrijke sectoren. Landbouwproducten als suiker, koffie, cacao, tabak en bananen brengen veel geld in het laatje, maar het toerisme is absoluut in opkomst.
Zoals in veel andere ontwikkelingslanden is de werkloosheid evenwel groot.

De oorspronkelijke bewoners van de Dominicaanse Republiek zijn de Taíno-indianen. Deze indianen leefden toen op Puerto Rico en op het eiland Hispaniola. Met de komst van de Spanjaarden vanaf het einde van de 15de eeuw kwamen ook de Afrikaanse slaven. In de loop van de geschiedenis kwamen huwelijken tussen Spanjaarden, Afrikanen en de Taíno's voor.
73 procent van de Dominicanen zou een mengeling zijn van mensen met Afrikaanse, Europese en Indiaanse voorouders. In deze groep bevinden zich onder andere Mestiezen (Europees-Indiaans), Mulatten (Europees-Afrikaans) en Zambo's (Afrikaans-Indiaans).

Waait er een frisse wind door de Dominicaanse Republiek?
Er werd onlangs een actieplan opgesteld om economische groei te realiseren en tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het aantal zware stormen zal blijven toenemen en de kusten dreigen overspoeld te worden, wat niet alleen vreselijke gevolgen zal hebben voor het toerisme maar ook voor de ondergrondse zoetwatervoorraden. Volgens het plan kan 15% van de koolstofreductie behaald worden door betrekkelijk eenvoudige maatregelen, onder meer in de afval- en de toerismesector. Verder kan energie veel schoner opgewekt worden en efficiënter verbruikt, kan de transportsector veel milieuvriendelijker en moet de bosbouw voorzien in meer aanplantingen en een rem op de ontbossing. Het plan zou het land een extra gezamenlijk inkomen van twee miljard euro bezorgen tegen 2030. (Naar "MO*", november 2011)


Uit het jaarrapport 2011 van Amnesty International (2010)
Doodstraf: afgeschaft voor alle misdrijven.
Levensverwachting: 72,8 jaar.
Sterftecijfer onder 5 jaar (m/v): 37/29 per 1000.
Alfabetisme onder volwassenen: 88,2 %.

Ruim 170 mensen vonden de dood ten gevolge van politiegeweld. Tijdens ondervragingen zochten agenten vaak hun toevlucht tot mishandelingen en foltering.
Inwoners van Haïtiaanse afkomst werden gediscrimineerd en uitgesloten van het sociaal leven -wat te wijten is aan het feit dat de regering er maar niet in slaagt om de immigratiewetgeving deftig uit te bouwen. Zo kregen duizenden van hen nog steeds geen identiteitspapieren, waardoor hun elementaire rechten (opvoeding, werkverschaffing, burgerschap, ...) geschonden worden.
Na de aardbeving in Haïti kondigde de regering aan niet langer onwettig aanwezige Haïtianen terug te sturen, maar volgens verschillende mensenrechtenorganisaties werden de deportaties reeds in juli hervat.
Eveneens na de aardbeving werden gevoelig meer gevallen van kinderhandel vanuit Haïti naar de Dominicaanse Republiek vastgesteld. Er zou in Bajo de Haina (ten westen van Santo Domingo) een centrum komen om deze kinderen gespecialiseerde hulp te bieden maar anderzijds heeft de regering nog geen enkele duidelijke en afdoende maatregel getroffen om bestaande netwerken te ontmantelen.

Vrouwen en meisjes waren veelvuldig het slachtoffer van geweldplegingen. Tussen januari en juli 2010 zouden er 20% meer vrouwen vermoord zijn door hun (ex-)partner dan in dezelfde periode in 2009.
De instellingen voor gezondheidszorg waren niet in staat om de juiste medische en psychologische zorgen te verschaffen aan slachtoffers van seksegevoelig en huiselijk geweld.

De Nationale Unie van Persmedewerkers meldde dat minstens zeven TV-kanalen gedwongen werden om tijdelijk te sluiten tijdens de verkiezingscampagne. Ook volgens de Unie zouden journalisten en mensen die actief zijn in de media lastiggevallen zijn of zelfs fysiek aangevallen. In de meeste gevallen werden de overtreders niet voor het gerecht gedaagd.


Immigratie vanuit Haïti
Naar schatting 500.000 Haïtianen zijn al verhuisd naar buurland Dominicaanse Republiek omwille van de armoede en de constante politieke instabiliteit. Volgens cijfers van de Verenigde Naties vertrok in de afgelopen twintig jaar ongeveer één vijfde van de bevolking van Haïti.
Haïti en de DR zijn weliswaar buurlanden op hetzelfde eiland, maar verder kunnen de verschillen tussen beide niet groter zijn. Haïti staat bekend om een stroom aan ellende, de DR om all inclusive-resorts voor westerse toeristen. Zelfs op satellietbeelden wordt het onmiddellijk duidelijk waar de grens ligt: aan de ene kant een eerder verdord land door het rooien van bomen voor houtskool, aan de andere kant veel groen.
De Dominicaanse president kondigde in 2021 aan een muur te bouwen langs de hele grens met Haïti, bedoeld om Haïtiaanse vluchtelingen en migranten buiten te houden. In 2020 had de regering al besloten dat Haïtiaanse plantagemedewerkers, die mede mogelijk maken dat de DR veel verdient aan de export van suiker, geen pensioen krijgen. Het is slechts een van de vele voorbeelden, op grote en kleinere schaal, van hoe de Haïtiaanse gemeenschap in de DR wordt gediscrimineerd en uitgebuit.
Roudy Joseph (36) werd geboren in Haïti, verhuisde op zijn negentiende naar Santo Domingo om te studeren en zet zich vanuit de Dominicaanse hoofdstad in voor rechten van Haïtiaanse migranten. Hij werd meerdere keren met de dood bedreigd nadat hij zich op sociale media uitsprak tegen racisme. Met interviewverzoeken is hij voorzichtig, omdat iemand van de Dominicaanse geheime dienst zich meerdere keren voordeed als journalist en hem intimideerde. Aangiftes van racisme worden zelden serieus genomen.

Onze schrijfactie voor november: massale uitzetting van Haïtianen!
President Luis Abinader van de Dominicaanse Republiek kondigde op 2 oktober zijn plan aan om vanaf 4 oktober tot 10.000 Haïtianen per week het land uit te zetten. Dit kan leiden tot grove schendingen van de mensenrechten. Er wordt gevreesd dat met dit plan ook de onwettige uitzetting van mensen die bescherming nodig hebben -waaronder zwangere vrouwen, kinderen en mensen die asiel willen aanvragen- zal toenemen. Dit is in strijd met het internationaal recht.
Amnesty International vraagt om onmiddellijk een einde te maken aan de collectieve uitzetting van Haïtianen. De Dominicaanse Republiek moet er ook over waken dat het migratiebeleid wordt uitgevoerd volgens het internationaal recht.
Veel Haïtianen zijn inderdaad naar de Dominicaanse Republiek gevlucht omdat ze gevaar lopen in eigen land. Haïti kampt al jaren met een politieke, economische en sociale crisis. Het is er ook erg onveilig door het extreme (bende)geweld. Dat heeft president Abinader er niet van weerhouden om sinds september 2024 al meer dan 128.000 mensen, onder wie meer dan 6.000 jongeren het land uit te zetten. Volgens het internationaal recht mag een staat nochtans geen mensen terugsturen wanneer ze gevaar lopen in hun eigen land. Ondanks de belofte van de regering dat ze de mensenrechten zullen respecteren, heeft Amnesty International bewijs dat er nog steeds schendingen plaatsvinden.
Het plan van de president raakt niet alleen Haïtianen, maar ook de Dominicanen zelf. Door de constante raciale profilering door de staat kunnen ook Dominicanen op basis van hun Haïtiaanse afkomst, ras, huidskleur enzovoort beschouwd worden als ‘illegaal’. Dat leidt tot een angstklimaat: mensen hebben schrik om willekeurig aangehouden en uitgezet te worden. Veel mensen kunnen uit angst bepaalde rechten niet uitoefenen, zoals het recht op onderwijs, arbeid of gezondheidszorg.


Stuur een brief naar:
Luis Rodolfo Abinader Corona
Presidente de República Dominicana
Av. México esq. Calle Dr. Delgado
Palacio Nacional
Santo Domingo
República Dominicana

email: info@presidencia.gob.do

Ook naar de ambassade van de Dominicaanse Republiek kun je een brief sturen:
Ivan E. De Jesus Ogando Lora
Louizalaan 251
1050 Brussel

email: embadombelgica@mirex.gob.do


(Boom, el ... de noviembre de 2024)

Señor Presidente,

Me dirijo a usted para expresarle mi preocupación por las medidas, recientemente anunciadas y en sus primeras etapas de implementación, destinadas a aumentar las deportaciones colectivas de migrantes, especialmente personas haitianas desplazadas, que alcanzan la impresionante cifra de hasta 10.000 personas a la semana. Este alarmante plan constituye una grave amenaza para los derechos humanos y suscita serias preocupaciones sobre el tratamiento de haitianos, dominicanos de ascendencia haitiana y personas negras que se encuentran en República Dominicana.

Le insto a poner fin de inmediato a las políticas de migración racistas y a las expulsiones colectivas, incluidas de personas que necesitan protección, mujeres embarazadas, niños y niñas, apátridas y solicitantes de asilo, en contra de las obligaciones internacionales de derechos humanos contraídas por la República Dominicana.

Atentamente,

(Naam, adres en handtekening)



Mijnheer de President,

Ik schrijf u deze brief om mijn bezorgdheid te uiten over de maatregelen die u onlangs aankondigde en die u ondertussen reeds aan het implementeren bent: zij moeten immers de collectieve deportaties van immigranten opvoeren, in het bijzonder dan van de ontheemde Haïtianen, en dat aan een ritme van wel 10.000 mensen per week. Dit onrustwekkend plan betekent een ernstige bedreiging voor de mensenrechten en doet serieuze vragen rijzen met betrekking tot de behandeling van Haïtianen, Dominicanen van Haïtiaanse afkomst en verder inwoners van de Dominicaanse Republiek met een zwarte huidskleur.

Ik wil er bij u op aandringen om onmiddellijk een einde te maken aan het racistisch getint immigratiebeleid en de collectieve uitzettingen, o.m. van kwetsbare mensen, zwangere vrouwen, kinderen, staatlozen en asielzoekers, iets wat uiteindelijk in strijd is met de internationale verplichtingen rond mensenrechten die de Dominicaanse Republiek heeft aangegaan.

Hoogachtend,