vlag Frans-Guyana F R A N S - G U Y A N A Wikipedia Landenweb
Opp.: 83.534 km² (2,7 x België)      Inw.: 230.000 (2010)   (2,3 inw./km²)      Regeringsvorm: Frans overzees departement      Hoofdstad: Cayenne     Religie: katholiek

locatie Frans-Guyana

Het bergachtige binnenland is bedekt met dichte jungle. Hier ontspringen meer dan 20 rivieren die uitmonden in zee. De belangrijkste zijn de Oyapock in het oosten en de Maroni in het westen. Zij vormen een natuurlijke grens met de respectievelijke buurlanden Brazilië en Suriname. In het zuiden markeert het Toemoek-Hoemakgebergte de grens met Brazilië.
Het land is verdeeld in drie zones: de terres basses (brede kustvlakten met mangroves en zandstrandjes), een centraal plateau met savannebegroeiing en de terres hautes , de met jungle bedekte berggebieden. Frans-Guyana
Het klimaat van Frans Guyana is uitgesproken tropisch: warm en met een hoge tot zeer hoge luchtvochtigheid. Het droge seizoen (juli t/m november) is de beste reistijd. De meeste regen valt in april en mei. De relatieve vochtigheid bedraagt gemiddeld 80%. De winden waaien overheersend uit oostelijke richtingen en zijn over het algemeen zwak met snelheden van tussen de een en twee meter per seconde. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur is het hoogst in oktober en het laagst in januari. De gemiddelde minimumtemperatuur bedraagt het gehele jaar door ongeveer 23 graden.

Politiek
Dit Frans overzees departement aan de noordkust van Zuid-Amerika grenst in het westen aan Suriname en wordt verder omsloten door Brazilië. Het gebied tussen de rivieren de Litani en de Marowini wordt betwist door Frans-Guyana en Suriname.
Bij Kourou ligt de lanceerbasis Centre Spatial Guyanais van de ESA, het Europese ruimtevaartproject. Het 3de Infanterieregiment (3e REI) van het Franse Vreemdelingenlegioen staat in voor de verdediging van de basis en bewaking van de grenzen. Op 1 januari 2002 werd ook in Frans-Guyana de euro als munteenheid ingevoerd.
Het bestuur wordt geleid door Rodolphe Alexandre, president van de Assemblée de Guyane, het parlement van Frans-Guyana. Dit parlement vervangt sinds 2015 de voormalige algemene (departementale) raad en regionale raad. Frans-Guyana heeft twee vertegenwoordigers in de Franse Senaat en twee vertegenwoordigers in het Franse parlement. Binnen de Europese Unie heeft Frans-Guyana de status van ultraperifere regio. Het maakt dus integraal deel uit van de Europese Unie. Frans-Guyana valt echter niet onder de Schengenakkoorden. Andere Europese akkoorden, bijvoorbeeld gratis roaming, gelden er wel.
Frans-Guyana heeft relatief weinig wegen. Sinds 2004 is er een aaneengesloten weg van bijna 450 km evenwijdig met de kust tussen het westen en het oosten van het land. Tussen Cayenne en Saint-Laurent-du-Maroni loopt de RN1 (route nationale 1); het verkeer kan van daaruit verder met een veerdienst naar Suriname. Tussen Cayenne en Saint-Georges-de-l'Oyapock loopt de RN2. Sinds 2017 kan het wegverkeer daarna verder over een brug naar Brazilië In de omgeving van Cayenne zijn er ook de nationale wegen RN3 (naar de haven) en RN4 (naar de luchthaven).
Verder blijven het transport over water en door de lucht belangrijk. De voornaamste luchthaven is die van Félix Eboué en de voornaamste haven die van Dégrad des Cannes, beide in de buurt van Cayenne.

Guyana, Suriname en Frans-Guyana


(